Tidernas bästa superhjältar

basta-superhjaltarnaSuperhjältar är kanske hetare än någonsin och världen kan inte få nog av nördar som bekämpar skurkar i färgglada trikåer med kallingarna utanpå.

Sedan den första superhjälten introducerades för världen på 30-talet i form av Mandrake the Magician, skapad av Lee Falk, har sällskapet vuxit. Spelsajten IGM har listat de 100 bästa superhjältarna genom tiderna och här är alltså de styvaste i gänget – ta en titt och se om ni håller med.
 
 
 
 
 
 
10. Daredevil (1964)daredevil

Daredevil är mannen utan fruktan vars alter ego är förvarsadvokaten Matt Murdock och skapades av Stan Lee på 60-talet. Daredevil får sina superkrafter efter att ha skadats av radioaktivt avfall i en olycka. Olyckan gör honom även blind, men som kompensation få han ett slags radarsinne. När hans pappa mördas drar han på sig trikåerna för att hämnas honom och passar samtidigt på att rensa staden från dess skurkar.

Foto: © Comic Vine
 
 
 
9. Hulken (1962)hulken

Hulken såg dagens ljus i början på 60-talet och skapades av Stan Lee och Jack Kirby på Marvel Comics. Efter att forskaren Bruce Banner träffas av gammastrålar förvandlas han det gröna monstret Hulken varje gång han blir arg. Hulken vill bara bli lämnad ifred men jagas konstant av militären och monster av alla de slag- som inte tycks lära sig att Hulken är den starkaste (och argaste) mannen på jorden.

Foto: © Qiips
 
 
 
8. The Flash (1959)the-flash

Supersnabbe superhjälten The Flash tillika Sheldons favoritseriefigur i ”The Big Bang Theory” är en brottsbekämpare som burit olika namn genom tiderna men Wally West är den karaktär som räknas som den moderna tidens Flash. Han är ingift brorson till sin föregångar, Barry Allen och fick sin förmåga att springa blixtsnabbt sedan han kommit i kontakt med kemiskt avfall och kallas också ”Kid flash”. Seriefiguren skapades i slutet av 50-talet av John Broome och Carmine Infantino.

Foto: © Hyperborea
 
 
 
7. Green Lantern (1959)green-lantern

Gröna lyktan som denna superhjälte heter på svenska är kanske inte det tuffaste av superhjältenamn. Hal Jordan som han också heter går dock inte av för hackor. Originalfiguren skapades på 40-talet men John Broome och Gil Kane skapade en egen version av Green Lantern som publicerades 19 år senare och som har kommit att bli den mest populära gestaltningen. Hal Jordan är en pilot som finner ett rymdskepp där en utomjordling ger honom en kraftring och ett kraftbatteri i form av en grön lykta. Kraftringen är en fiffig sak som verkställer allt Hal Jordan föreställer sig i sitt sinne, bland annat en gigantisk grön knytnäve som sopar mattan med all världens bovar.

Foto: © Bama287
 
 
 
6. Captain America (1941)captain-america

Captain America vars nazisthatande alter ego heter Steve Rogers skapades under andra världskriget av två herrar vid namn Jack Kirby och Joe Simon. Den sjuklige Steve Rogers deltar i ett lyckat militärt experiment  där han genom att ta ett serum blir en superversion av sig själv. Captain America har alltså inte superkrafter i ordets rätta bemärkelse men till sin hjälp har han en sköld tillverkad av den fiktiva metallen Vibranium som neutraliserar alla slags vibrationer vilket gör den nästintill oförstörbar. Under 60-talet vidareutvecklade Stan Lee och Jack Kirby karaktären då han fick ingå i deras superhjälteteam Avengers.

Foto: © David Marriot Jr.
 
 
 
5. Wonder Woman (1941)wonder-woman

Den enda icke manliga hjälten på listan är denna makalösa amazonkrigarkvinna som härstammar från Afrodites paradisö och hon skapades av makarna William och Elisabeth Marston på 40-talet. Serien publicerades ursprungligen i tidningen All Star Comics. Wonder Woman följer med en strandad pilot tillbaka till civilisationen där hon som en medlem i American Justice League bekämpar bad guys av alla de slag. Till sin hjälp har hon ett gyllene lasso som tvingar sitt offer att lyda och tala sanning. William Marston var i verkligheten en av upphovsmännen bakom lögndetektorn vilket han alltså även implementerade i serien.

Foto: © Maggie Semple Limited
 
 
 
4. Wolverine (1974)wolverine

Många förknippar kanske Wolverine med australiensiske skådespelaren Hugh Jackman som gestaltat denna lurviga superhjälte i en rad filmer de senaste åren. Seriefiguren skapades på 70-talet av Len Wein, John Romita Sr och Herb Trimpe och är en del av superhjälte-teamet X-men. Wolverine är en mutant med djuriska superkrafter likt järvens och med grymma förmågor som otrolig läkekraft och utfällbara stålklor är han ingen lätt match för ärkefienden Magneto.

Foto: © Superhero Den
 
 
 
3. Spindelmannen (1962)spiderman

Ingen kan väl motstå den söte och nördige Peter Parker som efter ett misslyckat experiment blir biten av en radioaktiv spindel vilket leder till att han får sina superkrafter i form av övermänsklig vighet, reaktionsförmåga och styrka. När Peter Parker inte svingar sig längs Manhattans skyskrapor i jakt på New Yorks skurkar, försörjer han sig som fotograf och uppvaktar vackra Mary Kate Watson i hemlighet. Spindelmannen är skapad av Stan Lee och Steve Ditko och publicerades för första gången i den amerikanska serietidningen Amazing Fantasy.

Foto: © Xplict91
 
 
 
2. Batman (1939)batman

Bruce Wayne är miljardären som efter att ha sett sina föräldrar mördas som barn tillbringar sin tid med att bekämpa brottsligheten i Gotham City – den mörka metropolen där serien utspelar sig. På familjegodset Wayne Mansion inreder Bruce sitt högkvarter, där han förvandlar sig till batman. Med sin trogne betjänt Alfred alltid vid sin sida bekämpar han värstingskurkar som Jokern, Pingvinen och Gåtan. Batman skapades av Bob Kane i slutet av 30-talet och har sedan dess gestaltas i både tv-serier och en rad olika filmversioner.

Foto: © Garhoul
 
 
 
1. Stålmannen (1938)stalmannen

Superhjältarnas superhjälte är naturligtvis Stålmannen, som färdats ända från planeten Krypton för att rädda världen. Clark Kent lever dubbelliv då han sliter som reporter på Daily Planet och trånar efter kollegan Lois Lane samtidigt som han drar på sig superhjältedräkten i telefonkiosker över hela Metropolis.

Foto: © Arte & Fotografia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s