Världens vackraste stränder

vackraste-stranderNu när vi nordbor går in i årets mörkaste period börjar det dra ihop sig inför årets långresa till solen. Att resa är oftast inte gratis, och den som sätter sprätt på hela sparkontot vill gärna få valuta för sina kronor.

CNN har listat de hundra vackraste sandremsorna på denna jord, och här presenteras de 20 allra finaste. Inte en enda svensk strand finns med på listan, vi får istället nöja oss med att Skagens kust i vårt grannland Danmark fått en 66: e plats.
 
 
 
 
 
 
20. Muri Beach, Rarotonga, CooköarnararotongaDenna fantastiska strand är belägen på en lummig vulkanö omgiven av en vacker korallrik lagun. Stranden är långgrund vilket gör den mycket familjevänlig och besökaren kan vada ut till någon av de fyra öde öarna i bukten.

Foto: © American
 
 
 
19. Maya Bay, Thailandmaya-bay-beachDenna otroligt vackra vik är omgiven av 100 meter höga klippor och inne i viken ligger bland annat en 200 meter lång sandstrand och turkost vatten fullt med färglada fiskar. Stranden som fick stor uppmärksamhet efter filmen ”The Beach” tar man sig till med longtailbåt från Ko Phi Phi för några hundra baht.

Foto: © Vyacheslav Argenberg
 
 
 
18. Gardner Bay, Ecuadorgardner-beachFör att ta sig till Garder Bays som ligger längs Galapagosöarnas kust krävs en båttur på runt tio till tolv timmar, och väl framme får man inte vara ensam. Nej, man får snällt trängas med sjölejon som pressar på stränderna, och tar man ett dopp får man se upp för rockor. Galapagosöarna huserar en mängd unika arter och var ett populärt resmål för Darwin då det begav sig.

Foto: © Vince Smith
 
 
 
17. Nihiwatu Beach, Indonesiennihiwatu-beachFörutom enstaka surfare och lokalbor är Nihiwatu Beach i princip orörd från exploatering. Det är rent, fridfullt och ett oslagbart paradis för vågryttare.

Foto: © http://www.nihiwatu.com
 
 
 
16. Luskentyre Beach, Skottlandluskentyre-beachOm du tänkt komma hem med en schtekig bränna är den skotska Luskentyre Beach kanske inte bästa stället. Och det är kanske inte en paradisstrand i traditionell mening, men de häpnadsväckande omgivningarna och de långa och breda sandstränderna gör stranden unik i sitt slag. Upplev den karga skotska skönheten när den är som bäst och passa samtidigt på att spana in några av de uttrar, sälar, delfiner och örnar som lever i området.

Foto: © Jenni Douglas
 
 
 
15. The Baths, Brittiska jungfruöarnaVirginGordaTheBathsDe stora stenblocken – vissa så höga som 40 meter! – är kvarlämningar från de Brittiska junfruöarnas vulkaniska historia. Eftersom stranden ligger inne i jungfruöarnass nationalpark kostar det en slant att ta sig in, men med största säkerhet är väl spenderade slantar. För den våghalsige går det att ta sig över de djupa stupen mellan stenblocken till den berömda Djävulsbukten.

Foto: © Calyponte
 
 
 
14. El Nido, Filippinernael-nidoEl Nido, även kallad Fillipinernas sista utpost utgörs av puderfina stränder och genomskinligt vatten, kantat av marmorklippor, uråldriga grottor och vattenfall. Låter det magiskt? Det blir bättre, det är även himmelriket den intresserade av för livet under havsytan. Här lever mer än 50 olika korallarter – något som drar till sig valhajar, sjökor, delfiner och utrotningshotade sköldpaddsarter.

Foto: © Philippine Fly Boy
 
 
 
13. Pulau Perhentian Kecil, MalaysiaPulauPerhentian_KecilTill denna ännu oexploaterade pärla utanför Malaysias östkust tar man sig endast med båt och en mer romantisk plats får man leta efter. Sagolika vyer och ett sällsamt lugnt gör det till en plats väl värd att besöka. Tröttnar man på romantik finns det ett rikt djurliv i djungeln på ön, och det finns goda snorklingsmöjligheter för den som vill spana in exotiska firrar.

Foto: © DTravel AU
 
 
 
12. Tulum, MexikotulumDen bländande vackra Tulumstranden på Yucatán-halvön i Mexico är över två mil lång, och på berget bakom stranden tornar templet El Castillo – en mäktig kvarlämning av Mayafolket. Den perfekta stranden för den som vill kombinera sol- och bad med kultur och historia.

Foto: © Lridgard
 
 
 
11. Whitehaven Beach, Australienwhite-havenPå Whitehaven Beach längs Tasmaniens kust är stränderna kristallvita och rena från miljösförstöring. Efter ett dopp i det blåa kristallklara vattnet är känslan av Nirvana inte långt bort. Det kanske inte värt att åka till Tasmanien under regnperioden för då kryllar det av farliga maneter i den blåa lagunen.

Foto: © Damien Dempsey
 
 
 
10. Palaui Island, Filippinernapalaui-beachVita undersköna stränder möter vulkaniska berg och mörkblått vatten på den filippinska ögruppen Palaui. Det är en svårslagen vy av vild natur och är ett populärt resmål för trekkers, och det är inget för den bortskämde eftersom det inte finns några hotell och man bokstavligen får sova under stjärnorna.

Foto: © Peter R. Binter
 
 
 
9. Champagne Beach, Vanuatuchampagne-beachChampagne Beach fick sitt namn på grund av att några turister tyckte det såg ut som att vattnet bubblade, något som beror på den vulkaniska havsbotten som släpper ut gaser. En lite pirrig upplevelse alltså, och varför inte passa på att skåla i lite skumpa när du ändå är där! Stranden är ett mycket populärt resmål bland Australiensiska kryssningsfartyg men platsen har trots detta lyckats bibehålla sin stillsamhet.

Foto: © Jae Lee
 
 
 
8. Matira Beach, Tahitimatira-beachMagiska Matira Beach är en undangömd strand längs Bora Boras endast 29 kilometer långa kust. Det är ett romantiskt paradis, känd för sin vänliga och lugna atmosfär – perfekt för den som vill finna en stillsam oas.

Foto: © Sba2
 
 
 
7. Wineglass Bay, Australienwineglass-bayWineglass Bay är en del av Freycinet nationalpark på Tasmanien och är en makalös syn med en lång vit strandremsa och rosa granitformationer. Uppifrån ser bukten ut som en hals på en vinflaska och det är så den har fått sitt namn.

Foto: © Bjorn Christian Torrisen
 
 
 
6. Cabbage Beach, Bahamascabbage-beachDet ganska osköna namnet på Cabbage Beach gör inte denna vidunderligt vackra strand rättvisa. Den som tröttnar på de mer livliga delarna av denna vidsträckta strand har även ett flertal undangömda oaser av orörda sandstränder att välja mellan.

Foto: © Sam Felder
 
 
 
5. Anse de Grande, St. Barthsst-barths-beachDen tre kilometer långa vita sandstranden Anse de Grande ligger i en skyddad vik på den sydvästra sidan av Granada och anses vara en Karibiens absolut vackraste.

Foto: © James Temple
 
 
 
4. Anse Source d’Argent, SeychellernaAnse_Source_dArgent-La_DigueStranden Anse Source d’Argent är troligtvis världens mest kända och fotograferade, vilket inte är konstigt med tanke på vilken närmast underjordiskt vacker plats det är. Stranden är som hämtad ur fantasin och inte helt olik Paradisön som var Wonder Womans födelseplats. I vilket fall är den gnistrande kritvita stranden i kontrast mot de nerslipade granithällarna och det turkosa vattnet en svårslagen kombination. Boka biljett till Seychellerna – check!

Foto: © Tobias Alt, Tobi 87
 
 
 
3. Grace Bay, Providenciales, Turks- och Caicosöarnagrace-bay-beachKristallklart vatten och ett barriärrev med ett rikt djurliv gör denna strand inte bara till ett paradis för solbadare, utan även en självklar favorit för dyk-och snorklingsintresserade. Toppen för de som vill vara aktiva under semestern och har man tur kan man få se ett par knölvalar simma förbi. Grace Bay Beach brukar beskrivas som en av världens vackraste stränder – vi kan bara hålla med!

Foto: © apasciuto
 
 
 
2. Rabbit Beach, Italienrabbit-islandStranden med det lustiga namnet ”Kaninstranden” på svenska, ligger på den italienska ön Lampedusa. Stranden beskrivs som en unik miljö med västindiska färger och vita stränder, och visst sticker den ut från mängden?

Foto: © Marco Molino
 
 
 
1. Grande Anse Beach, Seychellernagrand-anse-beackDetta paradis på jorden ligger svårtillgängligt och ska inte vara helt lätt att hitta. Men tar man sig väl dit så väntar en belöning – en så nära perfekt strand man kan komma! Mot en kuliss av skogsbeklädda berg och palmer bryter den sammetslena sanden av mot det krispigt blåa havet. Ett måste för surfare och andra som vill uppleva något alldeles extra, även om det kanske blir svårt att uppskatta den vanliga playan efter ett besök till denna arketyp av strand!

Foto: © Varun Kapoor
 

Lämna en kommentar